Техники за риболов – булдо

Риболов с булдо – Този начин на риболовсъс спинингови прибори става възможен благодарение на “булдото”. Това е вид плувка (водна топка), изработена от прозрачен материал, съвсем невидима и в най-бистрите води, където рибата проявява особена предпазливост. Тя може да има сферична или продълговата форма. При риболова това няма никакво значение. От двете и страни се намират две отворчета със запушалки. През тях се налива вода, за да стане булдото по-тежко и да може да се заметне по-далеч.

Този начин като по-лесно достъпен има повече привърженици.
Няколко мухи се привързват към не по-дълги от 5 см поводчета. Те от своя страна се привързват към друг повод (майка), дълъг 1-2 м и повече. При монтирането се поставят пред или след булдото. Управляването на мухичките върху водната повърхност става чрез прът, не по-дълъг от 1,5-1,8 м, и спинингова макара, ролката на която побира 50-100 м влакно с диаметър 0,18-0,2 мм.

С тази плъзгаща се плувка можем да се доберем до участъци, които при другите начини на риболов са изобщо недостъпни. Така се ловят успешно всички риби, които се придържат към горния слой на водата (уклейка, речен кефал, пъстърва и др.), а също така и големи хищни риби близо до повърхността на водата с някои естествени примамки – скакалци, щурци, бръмбъри и червеи.

Риболовът с булдо се прилага преди всичко за големите и дълбоки равнинни водоеми, но той е успешени в по-малките рекички. Булдото се замята във всички посоки, а при употреба на естествена стръв – между водната растителност и храсталаците. В тези места през лятото често се навърта едра, но предпазлива риба. От време на време булдото се придърпва, за да стимулира рибата към кълване на примамката.
За успешен риболов с булдо от съществено значение е изборът на мухата. Тя трябва да бъде съобразена с големината на кукичката и подбрана според вида на рибата. Речният кефал се лови в повечето случаи на кафява муха, уклейката на черна и т.н.

efekt-2.com

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук