Техники за риболов – комбиниран

Комбиниран начин на риболов – Ще ви запознаем със комбинирания начин на риболов и риболовни принадлежности необходими за практикуването на този риболов. Риболовните принадлежности може да се намерят във всеки риболовен магазин.Тук се комбинират начинът “на леко” с пуснатата дълбоко примамка и начинът “на тежко”. Тежестта е сравнително по-голяма и се монтира подвижно или неподвижно на разстояние 20-30 см след кукичките или пред тях в посока към пръта. Целта е стръвта да се фиксира на дъното на желаното от въдичаря място. На известно растояние в зависимост от дълбочината на водоема се поставя плувка, която при падането на тежестта на дъното трябва да остане върху повърхността на водата. Излишно е поставянето на “асансьор” и други показатели, защото тази роля се поема от плувката.

Използват се изключително естествени примамки. Тъй като се ловят по-едри екземпляри риба, монтирането на уредите е по-солидно. Това е класически начин, който няма много привърженици сред въдичарите. При наличието на съвременната въдичарска техника комбинираният начин на риболов има и други разновидности, които също малко се прилагат на практика. Те обаче крият възможности, за които заслужава да се разкаже по-подробно.

След като се измери дълбочината на водоема, върху основното влакно на известно разстояние по посока на пръта се поставяпо-малка тежест или се прави двоен възел. Най-добре е да се сложи съвсем дребна оловна сачма, която поради малките си размери свободно преминава през водачите на пръта. Плувката се монтира между кукичките със стръвта и тежестта. Този начин на монтиране се прилага само при подвижна тежест. Той е много удобен, защото плувката при замятането се намира до самата тежест и след падането си на дъното издига кукичките със стръвта, докато ограничителят (сачмата или възелът) опре в тежестта. С успех се прилага не само в застояли водоеми, но и в умерени течения, където дъното е чисто, без препятствия. Избира се тежест с крушовидна или яйцевидна форма, за да може течението да я мести. Замята се напречно на течението. Налягайки върху влакното, то премества цялото устройство към брека, докато стръвта свободно плува пред тежестта.

Подобен е начинът, когато тежестта се постави на допълнително влакно с предварително определена дължина. Плувката се монтира след възела или вирбела на мястото на връзването на основното с допълнителното влакно. Предназначението и е, след като тежестта падне върху дъното на водоема, да изкачи кукичката със стръвта на определено разстояние и там да я поддържа.

efekt-2.com

Понякога може да се риболовства и без да се постави ограничител, например при ветровито време или в бързи течения. Тогава издигането на плувката се регулира от въдичаря, който отпуска повече или по-малко влакно от макарата. В такъв случай плувката може да се издигне до повърхността на водата, при което тежестта без да се придвижва, я задържа на точно определено място.

В застоялите водоеми можем сигурно да се срещнем лице в лице с буйния и толкова подозрителен шаран само ако сложим на кукичките по-голяма примамка – картоф или кюспе – и се откажем от плувка и всякаква тежест. По-далеч може да се заметне и с бучка захар

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук