Тънкости в преследването на костур

 

Костурът е най-улавяната риба в българските язовири. Риболовът на костур в стил „гол след гол” си е несъмнено едно невероятно преживяване. Въпреки всичко, това не е едно от най–често срещаните явления. Колкото и да си мислим, че уловът на костур е лесна работа, понякога нямаме шанса да уловим този разбойник. Ако искаме да ловим много костури е хубаво да се пробваме през есента. Тогава рибите се събират на групи и започват да се хранят сериозно. В последните дни из родните водоеми, и имайки предвид сезона, си струва да позамятаме за костур.

Важното тук е да си осигурим малки рибки, които ще използваме за стръв. Препоръчително е това да стане от рибарския магазин, защото може да не успеем да си хванем от водоема. Видът на рибките за стръв не е толкова важен. Ценното тук е да открием правилното място, защото костурите често патрулират и сменят мястото си. Понякога се случва за малък интервал от време да има няколко удара и след това да спре. Костурите вече са офейкали в търсене на друго място за храна. За това е важно, дори и да ловите с дънни въдици, да сменяте често местата.

Най–перспективните места в язовирите за риболов на костур са скалисти дъна, дълбочини над 4-5 метра, дълбоки ръкави и т.н. Не винаги обаче рибите биват на дъното, могат да са на повърхността или по средата. Използваните такъми зависят от местоположението на пасажите с риби. Ако са навътре е добре да имаме мачова въдица или дънна такава. С тях ще постигаме по–далечни дистанции. Важно е да замятаме внимателно, за да не хвръкне рибката от кукичката.

Ако пък решите до ловите на дъно е препоръчително да използвате фидерова пръчка. Придържайте се към финия такъм, използвайте тънки корди до 0,20 и по–тънък повод от основното влакно. Тук има малка тънкост. Ако след замятане нямаме удар да речем за около 5 минути, е време да издърпаме стръвта към себе си. Ако някой костур забележи движещата се рибка неминуемо ще и се нахвърли яростно. Ако това не се случи, а рибата кълве плахо ще трябва да преустроим линията си. Направете я по–фина и закачайте на кукичката най–малките рибки за стръв. Важно е да стоите близо до въдицата и да реагирате незабавно, дори и при най–слабото кълване. Ако откриете пасаж със средни на големина риби несъмнено ще има емоция, но ако се натъкнете на по–едри риби, към 500 грама, може би, тогава екшънът ще е пълен. Костури може да ловите на повечето водоеми във страната, но все пак може да пробвате язовири като Жребчево, Искър, Пясъчник, Широка поляна и много други.

efekt-2.com

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук