Улов на михалца през зимата

Михалцата е особено приятна зимна риба. Ама къде да я открием? Тази така наречена „сладководна треска“ си живее на повечко места отколкото бихте очаквали. Щом някъде бъде уловена една риба, да знаете, че те там са доста. Застуди ли се, тези разбойници се събират в нещо като гнезда. Откриването им не е лесно, значи се налага пробиването на повече дупки.

Идеални са местата с твърдо дъно, стръмно спускащи се склонове по дъното и подводни хълмове. Дълбочината на риболова бива различна – може първия ден да кълват на 15 м дълбочина, а на другия ден само на 10 м, или даже точно под леда.Най-добрата стръв през зимата са парченца от всякаква риба, ама да изглеждат като живи. Това означава, че примамката трябва да е игрива.

Вземете 20-60-грамова блесна, свалете тройката и вместо нея монтирайте 10 см твърд повод (може и стоманен), като вържете едра кука за червей. Пръчката е твърда и пускате монтажа чак до дъното, изваждате и отново бързо спускате. Такъв вид „барабанене“ събужда всяка михалца от зимния и сън. За бърза реакция и забиване на куката се препоръчва влакно не по-слабо от 0,45 мм. Ако не замръзва, може да се използва и плетено влакно, защото контактът със стръвта и дъното е по-добър.

Риболовът на леда подслажда зимната пауза, а може и да бъде много успешен. Почти всички рибни видове, доколкото няма забрана за улова им през този сезон, могат да бъдат надхитрени през дупката в леда: червеноперки, платики, някой и друг шаран, бяла риба, сивен и пр.

efekt-2.com

Източник: bgswim.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук