Харпун-това не е играчка, а оръжие

Харпун-това не е играчка, а оръжие


Как се лови риба с харпун

Ако сте решили да разберете от собствен опит, какво точно е това да ловиш риба с харпун, запознайте се първо с това какво оборудване ви е необходимо. След това ще решите дали искате да научите повече.

Видове харпуни – ластични и пневматични
Ластичните са препоръчителни за начинаещи и непрофесионалисти. Стрелата се зарежда с помощта на ластик. Накрайникът, където той се захваща, се нарича „жълъд” и може да бъде чупещ се или статичен. Първият вид е по-здрав и по-лесен за употреба. Дължината на харпуните е между 50 и 110 см. Подходящи са за морски подводен риболов. Ако сте напълно начинаещ, вземете си по-къс, докато задобреете.
Тогава може да си вземете и пневматичен харпун. Той стреля с помощта на въздух под налягане. С него се работи по-трудно и трябва да го ползвате само във вода. Иначе може да се счупи. Подходящ е за риболов в язовири и други малки водоеми.

Стрели
Изработени са от неръждаема стомана. В предния си край са добре наточени и имат контра, която пречи на рибата да се измъкне. В задния си край имат отвор, където е завързана кордата. Стандартната им дебелина е 6-7мм, които осигуряват достатъчно точност, далекобойност и скорост.

Видове накрайници
Към стрелите на харпуна е добре да си вземете различни видове накрайници – в зависимост от рибата, която ще ловите. За по-дребна риба е подходящ така нареченият „Морски цар“ – има много видове и представлява нещо като тризъбеца на Посейдон. Той няма да разкъса улова ви.

efekt-2.com

Други аксесоари
Шнорхел, за да дишате под водата. Маска, с чиято помощ ясно да виждате мишената и целта. Плавници, които многократно ще повишат скоростта ви, за да можете да си съперничите с водните обитатели, които светкавично се стрелкат насам и натам.

Правила за безопасност
-Никога не насочвайте харпуна към човек.
-Зареждайте го само във водата.
-Спазвайте дистанция между вас и приятелите си, за да няма пострадали.
Ловът с харпун е привлекателен и силно вдига адреналина, но не забравяйте, че това не е играчка, а оръжие.
Източник: informiran.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук