Хирономус- най-добрата стръв

Хирономус- най-добрата стръв


Коя е най-добрата стръв за зимният период? Според професионалистите Хирономус остава лидер в живата стръв. Пoгрешно е схващането, че това е ларва на комар. Истината е, че e Хирономуса. Имена има много – вердеваас, мотил, блъдуорм, червенка и други.

Хирономус идва от латински и поради тази причина го приемам за най-универсално. Като се заговорихме за хирономуса. Та въпросната ларва се снася от няколко вида мухи.

Няма нищо общо с комарите и с тубифекса, макар често да се бъркат. Мухата снася яйцата върху водната повърхност. Те потъват до дъното и там се излюпват и развиват хирономусите. Когато достигнат момента за следващата трансформация ларвите изплуват. Спират да абсорбират кислорода през стените си и започват да дишат като насекоми.

Превръщат се в мухички и пак отначало. Стадият на хирономус е най-дълъг и изглежда зависи от температурата на водата. Не е проблем да се събира по рекички, язовири и канали, стига да се знае къде и кога.

Има определен начин за промиване на тази смрадлива стръв. Истината е, че това е най-голямото лакомство на което рибата кълве дори и когато не е гладна.

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук