Хлябът – идеалната стръв

Целогодишно и при всякакви условия, риболовецът може да разчита на хляба за стръв. Той е универсален и често използван. Няма рибар, който в даден момент да не е разчитал на качествата му. Той може да доведе до доста приличен улов на почти всякакви шаранови риби, а дори и на някой по-заблуден костур.

Ако трябва да разгледаме по-обстойно преимуществата и недостатъците на хляба като стръв, трябва да се спрем на родния хляб тъй като той няма нищо с хляба в другите страни.

Някой от недостатъците на хляба като стръв се дължат именно на некачественото производство у нас. Използват се прекалено много набухватели и други съставки, които влошават много еластичността на хляба. Понякога той започва да се рони веднага след като се нареже. А това причинява известни затруднения при оформянето му като смес. Естествено много рибари са тръгвали на риболов с хляб. Той лесно се приготвя във формата на стръв. Просто се оформя на топчета и се закача на куката. Резултатът обаче, в повечето случай е отчайващ, тъй като той се превръща в каша или мътилка във водата. И това не е защото хлябът не е добра стръв, а защото просто не е качествен и се превръща в ронлива зърнена смес.

Друг недостатък на хлебната стръв е трудното му задържане на куката. Ако се случи да се извади линията от водата и хлябът все още е на куката, то той вече е неизползваем. От друга страна ако се използва леко притиснато топче, каквото и трябва да е, риболовецът никога няма да е сигурен дали стръвта му си е на мястото. Но пък всеки добър рибар знае, че уплътни ли прекалено много хлебната стръв, то това ще го лиши от улов.

efekt-2.com

Главното преимущество на хляба като стръв е неговото тегло. Той е по-лек в сравнение с водата и това му позволява лесно да изплува над повърхността. Особено на места, където дъното е тинесто или е покрито с водорасли, това качество на хляба е безценно. Също така във водата той често се утаява или раздробява, което води до разпръскването на малки частици около него. Това допълнително привлича рибата и спомага за по активното кълване.

Има два по-разпространени начина за ловенето на риба с хляб. В единият от тях за стръв се използва хапка хляб, но на нея да има и част от кората. Предварително могат да се оставят малко да поизсъхнат, защото това ще олекоти стръвта допълнително. Вторият начин е като просто се оформи топче от средата на хляба и се закачи на куката. Този метод е по-слабият от двата, тъй като в стремежа да се задържи стръвта се притиска прекалени силно хляба. Това може да доведе до нулев резултат, понеже тези топчета могат да си останат незабелязани на дъното дълго време.

Трябва много внимателно да се подходи към избора на хляб, ако желаете той да ви донесе успех при риболова. Разпространено е използването на френската франзела, тъй като тя е с жилава кора и мека среда. Не винаги обаче можете да я намерите на родния пазар, защото подържа доста висока цена в сравнение с цените на нашенския хляб. В рибарските магазини се продава и специален хляб за тази цел. Той е разпространен почти във всички магазини и е на достъпна цена. Ако все пак сте решили да спестите максимално средства, направете го за сметка на нещо друго. Само не взимайте най-евтиния хляб, който ви попадне-той ще ви излезе скъпо.

Хлебна стръв може да се използва както на спокойни води така и на слаби течения. Рибите, които най-често предпочитат хляба са червеноперка, шаран, кефал, каракуда. Според особеностите на водоема или настоящите условия може да се лови на различни нива-на дъното, на повърхността, а дори и в средните слоеве на водата. Ако имате предпочитания към шаран не пестете хляба. Заложете на по-голямо парче хляб и по-голям номер кука. Ако пък се стремите към каракуда и червеноперка хляба се слага само на върха на куката и се използва още по-голяма кука-номер 18 или по-голяма. Хлябът привлича рибата почти веднага и след като я налапа почти никога не я сваля от куката.

Линията се държи във водата за не повече от минута. По време на риболова доста често ще се налага да подновявате стръвта, възможно е да падне или да е свалена от риба. Това си има своята положителна страна, защото се явява допълнителна захранка.

Като цяло може да се обобщи, че хлябът си остава един от добрите варианти за стръв. Трябва само да има изобилие от хляб и търпение и резултатът няма да закъснее.

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук