ЦРОО: Язовир Тича е на санитарният минимум

ЦРОО: Язовир Тича е на санитарният минимум


Пием вода от санитарния минимум на „Тича“, ако имаме пречиствателна станция
Без пречиствателна станция питейно-битово водоснабдяване ще бъде немислимо, ако обемът на язовир „Тича“ достигне нива с влошени качества за питейни цели. Тази малка, но тревожна подробност, посочват от Министерството на околната среда и водите в публикувания за месец май график за разпределение на водните маси.

Предвид ниския наличен обем, при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане в съответствие с годишния график за 95% обезпеченост, в края на 2020 г. общият обем на язовир „Тича“ ще достигне санитарния минимум от 100 млн. куб.м. Под тези нива водата в язовира ще бъде с влошени качества за питейни цели, при което няма да бъде осигурено приоритетното питейно-битово водоснабдяване, без наличие на пречиствателна станция, посочват от МОСВ.
Пречиствателна станция за питейни води в Шумен ще има, но след най-рано две години. При последното си посещение в Шумен, в началото на март т. г., зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков заяви, че строителството на пречиствателната станция ще започне още през септември тази година. Само след месец подписването на договора за изграждането й стана факт. Общата стойност по проекта по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за реализацията на „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия обслужвана от ВиК – Шумен“ е в размер на 126 564 455,79 лв.

В следващите два месеца предстои да бъде избрана фирма за строежа на пречиствателната станция, като до тогава ще бъде сключен и договора за дейностите по водопровода.
Очаква се мащабният проект за пречиствателната станция и довеждащия водопровод да приключи до края на 2022 г. Дали ще стигне водата до рязането на лентичката на пречиствателната станция никой не се ангажира.

От МОСВ многократно уведомявали ВиК операторите на Шумен и Търговище, както и Асоциацията по ВиК – Шумен за необходимостта от предприемане на мерки по отношение на рехабилитация на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции с оглед обезпечаване на допълнително пречистване на водните налични в язовира под санитарния минимум.
В отговор от Община Шумен изпратили информация, според която в момента текат проектни проучвания за евентуално възстановяване на алтернативните водоизточници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

efekt-2.com
Като се има под предвид, че регионалните представители на ЦРОО бдят непрестанно около язовира и всички заставяни да почистват след риболова. Всички гъбари и иманяри са прокудени в района около язовира и всеки стриктно е следен и проверяван.
Въпреки всичко това представителите на ЦРОО нямат достъп до вододайната зона, а представителите на ИАРА нямат ангажимента да следят за качеството на питейната вода.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Край на разговора в чата
Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук