Черноморска акула

Черноморска акула – (Squalus acanthias) е вид хрущялна риба от семейството на Бодливите акули. Наричат я още морско куче. Тялото на черноморската акула е източено вретеновидно. Покрито е с дребни плакоидни люспи (това са бодилести люспи, изградени както зъбите при бозайниците), обърнати с шипчетата си назад. Устата е разположена на долната страна на главата и има форма на дъговидна напречна цепнатина. Очите са слабо източени по дължината на главата. На гръбната перка има свободен шип. Опашната перка е несемитрична-горната половина е по-голяма от долната. Гърбът е тъмносив, осеян с бели петна, а коремът-белезникав. На дължина достига до 150 см, а на тегло – до 12 кг.

Черноморската акула е доста разпространен вид – среща се навсякъде из Атлантически и Тихи океан и моретата около тях. В Черно море е доста обикновен вид. Движи се обикновено на малки стада, които обитават придънните слоеве на водата. Размножителният период на черноморската акула продължава от септември до ноември. По това време близо до брега – на дълбочина 25 – 40 м, тя ражда 16 до 32 малки. Оплождането на женските става или веднага след раждането, или през пролетта. Продължителността на инкубацията, която протича в яйцепроводите, продължава около 2 години.

Храна за черноморската акула са различни видове дребни риби – меджид, попчета, барбуня, писии, морски езици и др. През пролетта и есента храната и се състои глевно от хамсия, сафрид и даже скумрия.

Източник: dryanovo.net

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук