Шаран (Cyprinus carpio)

Шаран (Cyprinus carpio)


Шаранът е главния представител на семейството на шарановите риби. Има много разновидности но основните са три. Див- изцяло люспест с удължено тяло. Огледален – с намален брой, но едри люспи, и гол шаран,(Унгарски) който е покрит с кожа, по която има тук там някоя голяма люспа. На дължина достига до 120 см а на тегло до 35 кг. Тялото му е странично сплескано. Главата е малка. Устата е със здрави, подвижни напред устни. Люспестият речен шаран е зелено златист на цвят, с тъмен гръб, който може да е в кафяво, маслинено или дори синкаво черно. Страните са покрити с големи, правилно наредени люспи с тъмна ивичка в края.

Коремът е по-светъл и заедно с долните перки обикновено леко жълтее. Характерни са и двата чифта мустачки, по които се различава от приличащите на него каракуди и с които търси по дъното растения и дребни организми. Гръбната перка при шарана е значително по-дълга, отколкото при повечето други видове от семейство му. Много силен и борбен, за това е обект на спортния риболов. Шаранът е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни водни организми. По-големите шарани стават хищни и ядът малки рибки. Размножава се през пролетта. В нашите води той намира отлични условия за развитие и размножаване. Най-разпространения обект на рибовъдството ни.

Ако искате голям шаран, трябва да захраните сериозно. Предимно се захранва с царевица и се поставя шамандура да бележи мястото. Вкарват се въдиците и се пуска стръвта на захраненото място. Повечето шаранджии правят и предварително проучване на набелязания водоем. Важно е да се открият дълбоките места. Там са шараните. Стръвта е най-разнообразна. От кюспе и качамаци, до протеинови топчета. У нас най-вече се използва царевица, млечна или суха. Предимно се използва риболов на дъно . В някои водоеми се използва и риболов на плувка. Методите и тактиките са най-различни. Шарана има вкусно месо и има добри кулинарни и вкусови качества. Ето една рецепта за шаран на фурна със зеле и ориз. Необходими продукти: 1 шаран , 1/2 зелка (кисело зеле), 1/2 чаена чаша олио, 1 кафена чаша ориз, сол, черен пипер, масло 3 супени лъжици, 1 лимон.

Приготвяне: Изчистеният и измит шаран се посолява и намазва с лимоновият сок. Киселата зелка се нарязва на ивици и се запържва в олиото до омекване. Прибавя се ориза и 1чаена чаша гореща вода. Сместа се задушава до поемане на водата. Поръсва се с черен пипер и се изсипва в тавичка. Отгоре се слага шарана, който се полива с разтопеното масло. Добавя се 1/2 ч. вода. Пече се в умерено силна фурна. Минималните размери за улов на шаран (Cyprinus carpio) са 30 см.

Източник: ribitebg.free.bg

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук