Язовир Огоста

„Огоста“ е язовир в Северозападна България, четвъртият по площ изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, на 60 метра над нивото на града. Водосборният басейн е с площ 948 км2, а самият язовир заема площ от 23,6 км2. Средногодишната водна маса е 384 млн. м3, а общият обем – 506 млн. м3.

Строителството на язовира трае 20 години и завършва през 1986 година. Под водите му остават две села, чиито жители са изселени в Монтана и Берковица.

През 1999 година водоемът е определен за промишлен риболов. Разнообразието на рибата в него е голямо: шаран, каракуда, червеноперка, платика, костур, скобар, мряна.

Местоположение: Северозападна България, непосредствено до град Монтана.

efekt-2.com

Маршрут: от София до Монтана през Петрохан – 110 км.; през Ботевград и Враца – 150 км.

Статут: Все още не е арендован. Необходим е само риболовен билет и спазване на закона

Риба: Много и разнообразна: Шаран, платика, таранка/каракуда/, уклей, бабушка, бобой /костур/, сом, щипок, бяла и черна мряна, скобар, лин, и разбира се слънчак

Места: 1. Стената /от дясно/ – Сипейте; 2. Стената /от ляво/; 3. Кръглата маса; 4. Благово; 5. Боровското; 6. Драгата; 7. Церовското; 8. Ръсника

1. Стената /от дясно/ – Сипейите. Стига се много лесно. При влизането в града, на прелеза се завива в ляво и след малко се открива гледка към стената. Поема се по пътя, който се изкачва от дясно. По принцип е затворен, но може да се минава когато няма катаджии да се заяждат. Излиза се на самата стена – там има паркинг за колата. Такъмите на рамо и се слиза по един черен път до водата. От самия път през храсталаците има доста просеки до водата. В зависимост от нивото на водата има повече или по-малко места за сядане. Удобно за плувка и особено за директен. Дълбочина – около 5 м. при 6м. телескоп. Риба – всякаква, която се среща в язовира – доста костур.

2. Стената /от ляво/. Стига се много лесно. При влизането в града, на прелеза се завива в ляво и след малко се открива гледка към стената. Поема се по пътя, който се изкачва от ляво покрай стената. След като стигнете горе и отминете комплекса с басейна /вечер при залез гледката спира дъха/ продължавате по черните пътища – повечето водят до водата. Удобно е за плувка.

3. Кръглата маса. Така се нарича едно заливче след стената. Стига се като карате още малко и по /не си спомням първия или втория/ черен път стигате до горичка и лозя. Такъмите на рамо и след 15-20 м е водата. Заливчето е хубаво – между дървета, има сянка. Също удобно за плувка. Предимно мирни риби и дребен костур. Дълбочина – 2-3 м.

4. Благово. Стига се като при село Благово се хване черния път към водата. Удобно е за палатка и за дънен риболов, както и пускане на лодка.

5. Боровското. При втичалото на река Бързия. Стига се като на разклона за с. Боровци се влиза към селото, но преди него се хваща асфалтовия път на дясно. След 3-4 км е водата. Пътя обаче пресича реката на едно място и ако е пълноводна трябва колата да гази дълбоко – някъде до вратата. Самият път стига до водата – там ще видите местата. Плитко е – 1-2 м. но есен има доста риба и от брега. Удобно е за влизане с лодка. Във водата има много клечки – връзваш лодката и разбиваш платиките.
Другата възможност е през самото село – на центъра поемаш надясно и пак пътя те изкарва до водата. Чух обаче, че там заграждали, защото били върнали земята и не всеки път може да се стигне до язовира. Условията са като горните.

6. Драгата. Втичалото на река Огоста. Стига се като след Монтана се хваща пътя за Чипровци. Преди село Церовене /на един десен завой/ е отбивката наляво. Стига се с кола до водата. Когато водата е ниска се образува доста ловки между натрупаната баластра. Особено напролет държат доста риба. Хубавото е, че това място е разрешено през забраната. Чудесно е за плаувка. Също така е удобно за приводняване на лодка, навътре има доста дървета, така че и за такъв риболов става. Когато е разрешен риболова от същата отбивка като се продължи по стария асфалтов път до края му – има доста хубави места на самия язовир. Стават и за дънен риболов. .

7. Церовското. То се намира по пътя за Драгата, но преди отбивката за нея.

8. Ръсника. Стига се по два начина – или като се стигне стената /от дясно/ се продължава направо и след възвишението се вижда един вдаден навътре полуостров – това е Ръсника. Наляво има черни и един-два асфалтови пътя, които стигат до водата. Другия вариант е по пътя за Чипровци и след възвишението при т-образното кръстовище – наляво. Така стигате до същото място, само дето водата ще ви е отдясно. Местата са удобни за палатка и за дънен риболов. Тука ще помоля колегите шаранджии да бъдат по-подробни. За плувка не е много удобно. Удобно е за лодка.

Такъми и стръв: В самия град има 4-5 магазинчета като повечето работят и в събота и неделя, но след 7 часа сутринта.

Места за спане – има хотел в самия град на центъра, но от соц-а не е ремонтиран, така че не го препоръчвам. По-добрия вариант е палатка или на гости при колеги риболовци на ракийка и раздумка.

В заключение мога да кажа, че досега на този язовир не съм бил капо – така че На слука на всички!!!

Текст: Тодор Грозданов, сдружение „Рибар“

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук