Язовир Широка поляна – прохлада в летните горещини

Язовир Широка поляна е смятан за един от най–красивите язовири в България. Надморската височина при водоема е 1600 метра, а това в комбинация с прекрасните борови гори по бреговете на водоема дават така приятната и жадувана хладина дори през летните жеги. Поради тези причини бреговете на водоема често са заети от бивакуващи риболовци, и то не само заради природата. Рибните запаси са прилични, а освен това се срещат и много плодове и гъби наоколо. Това родопско кътче ще ви се стори като един изцяло различен и много по–красив свят.

Както споменахме по–рано риболовци тук не липсват. Най–посещавани са местата в близост до главния път, там водата е и по–плитка. На тези позиции се лови главно каракуда на дъно, защото тя е най–често срещана. Лови се на пружина, а на куката се слага торен червей. Разбира се, не е изключено на червея да уловите и някои други видове риби, като костури, бабушки и кленове. Шаранът и пъстървата, макар и доста по–рядко срещани, си остават най–желания риболовен обект и понякога се обаждат на въдиците.

По–добри за риболов са местата от източния бряг на водоема, в близост до Кавал Тепе. За да достигнете до тази местност трябва да заобиколите малък водоем наричан „Блатото”. Този водоем е често мислен за някой от ръкавите на Широка поляна, но това не е така. Рибите обитаващи този водоем са същите като при Широка поляна. Широка поляна е построен на няколко стени и именно покрай тях се лови най–успешно на плувка. През годината най–често се ловят костури, като това се случва дори и през зимата при риболова на лед. До преди време доминиращи бяха мирните риби, като кефала и бабушката, но сега костурът е с повишена популация, което е добре. Масовите бройки биват около 200 грама. Ловят се на дълбочина до 5-6 метра, а местата с паднали дървета във водата са задължителни за проба. Това е така, защото там хищникът чака скрит преминаваща плячка.

Ако сте решили да гоните костура на Широка поляна е добре да се запасите с бели червеи, които ще използвате и като стръв, и като захранка. За един ден ще ни стигнат около 300-500 грама червеи, с които да подхранваме периодично. Ако искате да уловите нещо по–едро трябва да пробвате на малка рибка. Решите ли да преследвате бабушките, обаче, ще ви е нужна захранка, с която да съберете рибата пред вас. Това ще се случи скоро след подаването на захранката. Преди години кефалът се срещаше често във водите на Широка поляна, но днес той е намалял драстично, като се улавят редки и епизодични бройки. Надвечер при спокойно време можете да видите скачащи едри кефали, но те се държат далеч от брега. Поради тази причина мухарския риболов не е много успешен тук. И все пак може да се влезе с лодка навътре, където да се лови със насекоми или блесни.

efekt-2.com

Язовир Широка поляна е една от най–добрите риболовни дестинации за лятото. Но ако решите да го посещавате през есента знайте, че става доста студено.

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук