Български Роми ловят сомове гиганти в Италия

Български Роми ловят сомове гиганти в Италия


Нашенските Роми ловят огромни риби в Италия! За такива екземпляри биха им завидели и най-големите рибари у нас. Аномалната мутация се наблюдава в много страни
Огромни двуметрови риби изскачат от водата и безгрижните животни по брега на реката стават тяхна плячка – това може да се види в Италия, в центъра на Рим. Ако за любопитните туристи случващото се е само една атракция, учени и еколози виждат в аномалията опасна мутация. От гледна точка на еволюцията не е нормално риби да нападат на сушата. Потенциални жертви наред с дребните плъхове и мишки от каналите, стават едри животни като кучета и котки, дори гълъби и други птици. И това не са „речни акули“, с които градските легенди населяват пълноводния Тибър, преминаващ през Рим, а гигантски мутирали сомове, които разбиват законите на Природата.

За мутацията алармираха наскоро учени от университета в Тулуза, които се натъкнаха на феномена с ненормалното поведение на сомовете и във Франция.
Пред италианския La Repubblica, учените хвърлят вината върху екологията. В замърсените водоеми липсва нормална храна за гигантите и те не подбират плячка – гълъби, кучета, котки и други сухоземни твари. Сомовете мутанти не пренебрегват дори мърша – в стомаха им са намирани и човешки останки. През 1957 г. правителството на Италия внася и пуска във водоемите сомове от Източна Европа, които сега предизвикват проблеми.

Италианската кухня е свещена и неприкосновена, а в нея блюдо със сом липсва. Кой би се хранил с нещо, което според разпространеното схващане, яде мърша? За обикновените италианци сомът е единствено обект на спортен риболов. Властите констатират, че предприемчиви роми ловят мутантите и оставят по брега единствено гигантските им кости. В любимия на римляните сандвич с риба тон, не се знае какво има, пише Il Messaggero. Месото от мутантите мършояди отдавна се продава на черния пазар като „рибни деликатеси“, разкриват журналистически разследвания в Италия.

Не са единни случаите, в които Сомове налитат на птици по брега. Старите рибари по Дунав знаят, че голям сом се лови на пиле или гълъб. Нашенските роми обаче са адаптивни и веднага са създали пазарна ниша в Италия.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук