Вечният въпрос – коя блесна е по-добра

Всеки метод на риболов си има своите тънкости. Риболовът на плувка и дъно са сложни, но привидно лесния спинингов риболов, крие особености и специфики, които се учат с години. Вечният въпрос – коя блесна е по – добра за определен вид риба си остава без отговор, независимо от изобилието от информация и напредналите технологии в производството на риболовни примамки.

Всяка теория си има пропуски и недостатъци, но едно нещо остава сигурно и неоспоримо – спинингистът трябва да има изобилие и разнообразие от блесни в арсенала си. Притежаването на богата гама от блесни не е хоби, а необходимост. Друго важно нещо е да не залага на „любимата“ си блесна, защото предния път е хванал с нея, а да експериментира и да сменя модела.

Успехът при риболова с блесна се определя от три фактора: апетита на рибата, нюансите на светлината и уменията на риболовеца да подава и движи променливо блесната. За да е ефективна една блесна трябва да се монтира към основната линия с помощта на вирбел. Така влакното не се пресуква и не пречи на свободните и движения. На блесна можете да ловите успешно речен кефал, костур, балканска и дъгова пъстърва, сивен (вид пъстърва), бяла риба, распер и сом.

Блесните основно се делят на две групи – въртящи и клатушки. Клатещите се блесни са предназначени за тихи води – язовири, разливи и блата. Не са подходящи за бързи води, защото течението блокира колебливите им движения и намалява ефективността. Друга тънкост при този вид блесна е тройната кука, която не бива да е несъразмерно голяма спрямо тялото на блесната, за да не пречи на типичните движения на блесната с масата си. Същото важи и за вирбела, който я свързва с линията. Ако е голям, тежък или дълъг също пречи на „играта“.

efekt-2.com

Източник: ribolovni.bg

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук