Как се лови бяла мряна?

Как се лови бяла мряна?


Как се лови бяла мряна и кога е най-активна? Най-активна е през есента и когато зимата е топла също.

Улова на по-голяма бяла мряна до често се считаше за явление, срещащо се само при риболова на река Дунав. Става въпрос за екземпляри над килограм. Из реките в по-северната част, където мряната се срещаше назад във времето, вече нещата се стабилизират и сякаш популациите започват да се въстановяват. С течение на годините риболовът на тази риба стана традиция, като главно се практикува успешен такъв през есента. Бели мрени могат да бъдат уловени и през лятото, но през този период уловът ще бъде от по-малки екземпляри, често такива под килограм.
През есента е интересното при този риболов, когато започват да се хранят по-едрите мрени, достигайки до 2 килограма, че и отгоре понякога. Въпреки, че размерът на белите мрени в река Дунав достигат до 6 килограма, ние ще разгледаме улова на тази невероятна риба във реките от вътрешната част на страната ни.
Белите мрени избягват спокойната вода, като предпочитат места от реката с течение. Тези места биват бързеи, завихряния и места с преходна скорост на водата. Замятане на въдицата в тихата и дълбока вода би било огромна грешка, макар и там риболовът да е най-лесен. Бялата мряна се лови както на дъно, така и на плувка.

При риболовът бяла мряна на плувка идеална работа би ви свършил прът с дължина над 4 метра. Плувката е добре да е малко по-корава с показатели до 6-7 грама, като това зависи от силата на течението. Куката трябва да е остра и здрава, разбира се, за да няма изненади. При риболовът на дъно най-често използваната тактика е фидера. За разлика от плувката, там се използват по-фини такъми, тежестта препоръчително е малка. Тази тактика се нарича леко дъно. Въпреки разликите при видовете риболов, и при двата едно от най-важните неща е захранването. Белите мрените се движат на пасажи, като често сменят местоположението си.

Захранката е препоръчително да бъде по-тежка, за да не се разпада и отмива от течението. Рибите често кълват през интервали, като някои от тях могат да бъдат малко по-продължителни. Ако не сте сам на реката, може да определите движението на рибите по улова на колегите отстрани на вас.

Относно стръвта за риболов на бяла мряна, тя се определя в зависимост от реката или самото място. С приоритет са белите червеи, тъй като те са се доказали на много места и не веднъж. Използват се както за стръв, така и за захранка. Разбира се, може да се лови и на друга стръв, като например царевица или земен червей, зависи от обстановката. Някои от реките на които може да се улови мряна през есента са: р. Искър води класацията, след нея са Янтра и Огоста.

efekt-2.com

Големи бели мрени се хващат все по-трудно, защото мряната обича чистата вода, а за съжаление ние в България все повече замърсяваме реките си.

Ще завършим с апел към рибарите, молим Ви пускайте обратно големите екземпляри, че те дават по-добрият хайвер, те предават по-добър генотип на водоемите и все пак длъжни сме да пазим еко разнообразието и да се грижим за природата!

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук