Моруната е най-голямата риба, срещана в Дунав иматака с тегло 2 тона

Моруната е най-голямата риба, срещана в Дунав


Моруната е най-голямата риба, срещана в Дунав виж повече за това.
Моруна чудовище плува във водите на река Дунав!

Огромната есетрова риба е с колосално тегло 2 тона, разказаха пред „България Днес“ русенски рибари. Малцина са тези, които са я виждали, но никой не се осмелявал да приближи чудовището.

Въдичари разказаха, че са забелязвали огромни водовъртежи на мястото, където моруната преминава.

„Веднъж бях излязъл с лодката малко по-навътре в реката. Изведнъж се появиха силни вълни, а вятър нямаше. Лодката се разклати и мислех, че ще се обърнем. Във водата видях очертания на силует, от които буквално ми се изправиха косите. След това всичко се успокои и сякаш нищо не се беше случило“, сподели пред вестника рибар от дунавската столица, който е имал близка среща с чудовището.

Преди години въдичарите от региона често можеха да се похвалят с впечатляващите улови на моруни от по 250-300 килограма. На снимки ясно се виждаше как по дължина рибите превъзхождат хващачите си. Всичко това приключи, след като през 2012 г. България забрани улова на есетрови риби в Дунав, тъй като са сериозно застрашени от изчезване. Животните, които са се появили на Земята преди динозаврите и продължават да живеят и днес, са със силно намалена бройка. Забраната важи до 2021 г., като има вероятно да бъде удължена.

efekt-2.com

„През тези години, в които не ловят моруни, те могат да растат на спокойствие и значително да увеличат както популацията, така и размерите си. Няма нищо нелогично възрастни екземпляри да надминават един тон, а на дължина да достигат 4-5 метра“, обясниха въдичари с многогодишен опит.

Наскоро 100-килограмова моруна е била хваната край румънския бряг, в района на град Фетещ. На място е дошъл представител на Националния институт за изследване и развитие на околната среда, който е документирал ситуацията. Рибарите са обезщетени за случайния улов според закона. Те са върнали рибата във водата и са получили по 60 леи за килограм, или общо 6000 леи (около 2500 лева).

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук