Риболовният билет да поскъпне с 5 лева, обсъждаха от ИАРА и Федерацията на риболовните спортове

Риболовният билет да поскъпне с 5 лева, обсъждаха от ИАРА и Федерацията на риболовните спортове


Риболовният билет да поскъпне с 5 лева, а фирмите, които нанясят щети на рибните популации и екосистемите, да бъдат още по-строго наказвани, обсъждаха днес на национална среща във Велико Търново представители на Българската федерация на риболовните спортове, ИАРА и Министерство на земеделието и храните.
На срещата още бяха обсъждани маловодието в язовири и реки, зоните за зарибяване, сътрудничеството между организацията на риболовците и държавните институции.

Професионалните риболовци предлагат промяна в закона, според която фирми, нанесли щети на рибни популации, да ги възстановяват напълно. Какъвто бе случая с 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на десетки тонове риба.
„Там не умряха само риби, умря цялата популация- всичко което живееше във водата към момента го няма. И за да се възстанови, ще мине период от минимум 10 години!“, заяви изпълнителеният директор на ИАРА доц. Галин Николов.
От Федерацията по риболовни спортове предлагат в такива случаи нарушителите да възстановяват популацията. “Дружеството или организацията, която е виновна за тази катастрофа или унищожаването на такова голямо количество риба и рибен ресурс, освен глобите, наложени от МОСВ – по 50 хиляди лева, трябва по закон – Закона за водите, да възстановят същия рибен ресурс в същото количество, там където е било!“, поясни председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

На срещата днес бе обсъдено и леко повишаване цената на риболовните билети.
„По-скоро нашето желание да повишим много малко в рамките на пет лева цената на риболовния билет, 50- 50% е тази нагласа, като тази част с повишаването да влиза в набирателна сметка като от нея се зарибяват големите държавни водоеми!“, обясни Михайлов.kloqn belopolski

Според заместник- министъра на земеделието Лозана Василева, трябва да се направи обществено обсъждане на предложението. „Добре да се направи по-широко обществено обсъждане дали е необходимо да се направи по-скъп билета! Знаете, в закона е записано, че 5% от средствата отиват за зарибяване“.
През последните седмици ИАРА е засилила контрола по отношение на водни басейни и реки, където има риск от маловодие и се застрашава рибната популация, в т.ч . и язовири с ВЕЦ-ове. Към настоящия момент няма рискови зони, увери Галин Николов. 231 000 са закупените риболовни билети у нас за м.г, като е отчетен ръст с около нови закупени 5 000 билети.
Източник: times.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук