Язовир „Тича“ намалял с близо 3 милиона кубика за месец

Язовир „Тича“ намалял с близо 3 милиона кубика за месец


Наличният полезен воден обем в язовир „Тича“ към момента е 125,550 млн. куб. м. Количеството вода е намаляло с 2,755 млн. куб. м спрямо началото на февруари.

Това става ясно от публикувания на сайта на Министерството на околната среда и водите нов месечен график за използване на водите на комплексните и значими язовири в страната.
Запазва се тенденцията към намаляване на нивата на язовира през последните месеци. За сравнение към 1-ви януари „Тича“ е с полезен воден обем 131,948 млн. куб. м, или с 6,4 млн. куб. м повече от сега.

Въпреки това от „Напоителни системи“ ЕАД, което стопанисва водоема, смятат че водните запаси на язовира са достатъчни за нормалното му функциониране и използване за питейно-битово водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище. Трите общини ползват около 3 млн. куб. м.

„Падналият обем е вследствие на липсата на дъжд и сняг. Когато заваля през февруари имахме леко задържане на нивото, после пак намаля. Чакаме пролетните дъждове“, каза за ШУМ.БГ управителят на „Напоителни системи“ – Шумен Христо Николов.

От края на 2019-та МВЕЦ „Моста“ е без разрешение да ползва водни обеми за производство на електричество.
И за март разрешеното количество вода за екологичен отток в река Камчия е сведено до минимум – само 0,220 млн. куб. м.

efekt-2.com

Няколко пъти Мая Манолова алармира за водният проблем в Община Шумен и региона.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук