10 неща, които никой не ви казва за риболова

10 неща, които никой не ви казва за риболова

10 неща, които никой не ви казва за риболова всеки ще премълчи тези факти.

От миризмите до привлекателните неща в риболова, или всичко онова, което никой не ви казва преди да се присъедините към гилдията на риболовците

Риболовът, може би, е най-популярният спорт в България, но повечето хора си нямат понятие какво всъщност се случва на брега на реката, язовира или морето.

Разбира се, обикновеният българин има редица предубеждения за риболова. Той е скучен. Винаги вали. Само старците ходят за риба. Винаги трябва да се пази тишина. Ако хванеш нещо, то почти винаги е малка рибка (все пак са чували са и легендите за сомовете исполини, които са накрали да побелеят косите на не един или двама водолази).

И така, за да разбием всякакви митове и тайни, ето ви нашите десет неща, които всеки трябва да знае преди да се запали по риболова.

1. Всичко в риболова смърди

Рибата смърди. Вашата стръв смърди – независимо дали е старо синьо сирене, лепкави червеи, рибни пелети или люти протеинови топчета. Риболовците вярват, че колкото по-отвратително мирише стръвта им толкова по-апетитна хапка за рибите е тя. А, ако имате и късмета да хванете риба – след това и кепчето ви ще се усмърди (особено ако го оставите да изсъхне на слънце). Дрехите ви и те съвсем скоро ще започнат да смърдят, ако си бършете ръцете от крачолите на панталона. За капак и вие ще започнете леко да понамирисвате. Неизбежно е, колкото и да се стараете да поддържате чистота!

efekt-2.com

2. Ще се превърнете в стереотип

И то по такъв начин, по какъвто не сте си представяли преди да хванете въдица в ръка.

Първо, вече никой няма да ви вярва, дори и да представяте като доказателство снимков материал. „Photoshop“, ще си помислят те, с недоверчива усмивка на уста преди да ви попитат дали на път за вкъщи сте минали през някой рибарски магазин (независимо дали на път имате такъв).

И след като тези шеги отшумят, вие ще се превърнете в обект на други майтапи с двояк смисъл. Относно вашият мерник, или пък дължината на риболовния ви „прът“. Неща, за които всеки риболовец (особено мъж) послъгва. Ще се наложи на чувате подигравателната класика – „Беше толкова голям“.

Ще се уловите, че прекарвате твърде много време в обясняване на принципа „хвани-пусни“ на хора, които риболова им е чужд, докато те поклащат глави и ви казват, че „не виждат смисъла“. Колкото и търпеливо и убедително да обяснявате, че връщате уловената риба във водата, за да може да я срещнете като достоен противник и в утрешния ден. Винаги ще се сблъсквате с недоверие подсилено с поклащане на глава.

3. Най-доброто време е привечер

Като начинаещ, ще загубите прекалено много време в търсене и чакане на рибата през деня. Никой няма да ви каже, че трябва да отидете на водоема след работа и да стоите докато падне мрак. Рибите обожават точно този времеви диапазон, особено в слънчевите летни дни. Това време е известно с термина „Часът на вълка“.

Ранните утрини също са добри, но тогава с нарастването на деня риболова се влошава, а с падането на мрака риболова става все по-силен.

4. Скаридите са невероятна стръв

Всички риболовци прекарват живота си в търсене на най-добрата стръв; този феромон с рибен аромат, който ще накара всички трофейни шарани и щуки сами да излизат на брега в краката ви. Много рибари прекарват часове в кухнята приготвяйки магически рецепти, докато други купуват най-скъпите примамки от магазина, и едните и другите надявайки се това да им донесе някакво предимство.

След години използване на сладки царевици, хляб, червеи, топчета, пелети и какво ли още не, някой ще ви предложи да използвате скариди. И, о, чудо! Вече сте в играта. Това наистина е най-добрата стръв.

 

5. Плажният риболов не е за начинаещи

Ако искате бързо да се откажете от морския риболов опитайте риболов от плажа. Освен ако не сте невероятен късметлия (с четирилистна детелина в задния джоб) и не изберете правилния плаж, в правилния сезон, в правилния момент на прилив/отлив и лунна фаза, ще откриете, че той е голяма загуба на време.

Вместо това опитайте риболова от кей или пристанище. Там винаги се навъртат доста любопитни и гладни риби. Освен това там ще има и десетки колеги, от които можете да копирате стръв и подход. Пуснете вашата стръв във водата и чакайте да дойте и вашият ред. Трябва ви само малко търпение.

6. Не трябва да сте перфектни за да ловите на муха

Да ловите с мухарка е един от най-трудните методи на риболов. Особено ако слушате някой инструктор-мухар. Не, че те нямат право – добрата техника ще ви даде предимство в дългосрочен план, като ще ви позволи да мятате цял ден без да се уморите и винаги на желаното място. Ключовото нещо за начинаещия мухар е да усвои достатъчно техника, така че да може да излъже риба на 10-20 метра от брега. Ако трябва да пренебрегнете няколко „стилистични мухарски правила“ само за да достигнете дистанцията – направете го. (Запомнете: ако си мислите, че вие не можете да замятате, изчакайте малко за да видите някой друг риболовец, който със сигурност мята по-зле от вас.)

7. Риболовът на шаран не е просто риболов

Мнозина риболовци са обсебени от шарана и мислят, че единствения начин да го уловят е да направят огромен бивак на брега на водоем и в който се знае, че държи огромни риби. Те ловят с три или четири въдици, поставени на стойка, с настроени сигнализатори и суингери, замятайки своите примамки на екстремни дистанции по над 200 метра. И разбира се, те фундаментално грешат.

Езерата, язовирите и реките са пълни с прекрасни риби, които заслужават вниманието на всеки риболовец – червеноперки, каракуди, костури, платики и кленове. Разбира се, да добавим и платиките.

8. Има нещо повече от улова на риба

Улова има значение, разбира се, но ако отидете на риба с единствената мисъл да уловите нещо, вие пропускате много. Вие сте сред природата, седнете на едно място и съзерцавайте пейзажа около вас. Изучавайте хабитата, разберете къде са рибите, и ако е възможно след това ги накарайте да се хранят. Ако ловите правилно, най-вероятно ще хванете риба; а, ако не хванете – ще останете с удовлетворението, че сте направили всички възможно.

9. Повечето риби мога да бъдат хванати в краката ви

Трофейните риби, които риболовците хващате много често кълвът точно в краката им. Така че не е нужно да покривате някакви олимпийски кастингови стандарти за дистанции над 200 метра. Вместо това се опитайте да бъдете невидими на брега. Ще се изненадата колко е трудно това – да стоите безмълвно и неподвижно. Веднъж щом успешно приложите тази тактика ще видите и рибата, която особено сутрин и привечер плува спокойно по край брега. Запомнете: спокойната риба се храни уверено и е много по-лесна за улавяне!

10. Веднъж „зарибени“ по риболова останалите спортове ще ви станат безразлични

На всеки се е случвало когато като новак в риболова подхождайки към водоема види изскачаща риба на повърхността, или клен, който поглъща гладно буболечки, сом, който лакомо всмуква жаби от повърхността… Нещо вътре в него се преобръща необратимо! Това е! Вече сте риболовец, и без значение колко често ще ходите за риба и колко риби ще улавяте тази тръпка няма угасене. Тази лудост не се лекува. Вие сте уловени!

Източник: spinning-mania.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук