5см. повече Его


За едни 5см. Повече его можем да спасим хиляди риби. Защо трябва да се връщат в реките големите екземпляри? Защо големите така наречени трофейни риби са по-ценни за природата, отколкото за кухнята? Казвам се Стефан и искам да кажа нещо важно за личният пример и поведение на рибарите.
Част от населението от определени области почти стигнахме до ръба на разрушението, без да сме наясно с това. Всяка следваща стъпка ще бъде много важна, ако искаме да променим нещата към по-добро.

Защо да не забранят рибата, като никога досега не е била забранени? По проста причина, защото броят на рибарите расте, а на рибите намалява. Затова и всички правила и закони, които имаме в нашата страна за спортен риболов, трябва да се спазват. Много са проблемите – бракониери, замърсяване, липсата на конкретни държавни политики и решения, липсата на адекватна реакция на държавата.

Няма да задълбочавам, искам да се фокусирам върху тази тема за така наречените трофейни риби. По-големите екземпляри дават далеч по-качествен генетичен материал, дават по-едри зърна на хайвера и в тях шансът да се отгледат по-добри риби е значително по-голям.

Например образно казано, ако една 30см. риба дава 7200 яйца то една 35 см-ва дава 10500 яйца така погледнато тези пет сантиметра гордост ощетяват природата с над 3000 риби.

Пиша тази статия, защото наскоро се срещнах с един от най-големите в Българският спортен риболов и той някак си ми сподели за неудобството да ходим винаги с антибиотик в себе си за третиране на наранените места. Че понякога това да се разлее в джобът или да се оцапаш причинява неудобство и понякога се прави компромис с това.

efekt-2.com

Няма да спомена името му нито ще споделя на друг за него, няма да уроня името и честа му, но се надявам да прочете тази публикация както и много други и да се замислим за тези пет сантиметра повече или неудобното носене на антибиотик могат да лишат природата от едно природно богатство, могат и да лишат децата ни утре от удоволствието, което изпитваме ние днес.
Автор: Стефан Пройнов

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук