Алтернативна стръв – тактика за риболов – Риболов на шарани в България

Алтернативна стръв – тактика за риболов - Риболов на шарани в България

Алтернативна стръв – тактика за риболов…
Нещо, което стана основна част от шаранджийския ми риболов през последните няколко години е използването на алтернативна стръв, като тактика за риболов от ярки на цвят протеинови топчета. След като шарана става все по пресиран година след година, за да имаш последователни резултати е необходимо да имаш малко по–различен подход от другите риболовци. Това бе основната причина да започна да ползвам ярка стръв. Преди ползвах такава стръв само през дълбоката зима, когато в крайно отчаяние са опитвах да предизвикам кълване на някоя дребна риба.
Колко съм бъркал! През последните няколко сезона установих, че ярката стръв съвсем не е алтернативна, а намира приложение в много ситуации на ежедневния риболов, дори превъзхожда всички други тактики за риболов на шаран, дори и на най–трудните водоеми.
Обратно на писаното в литературата, аз ги намирам за успешни дори като са презентирани върху захранка, а не сами на дъното. Смятам че шараните са изключително любопитни и това е причината ярката стръв да е толкова смъртоносна, тъй като използва тази тяхна черта.

Когато ловим шаран върху доволно количество захранка, може да е необходимо известно време на пресираните водоеми да отчетем кълване, това може да се окаже проблем ако времето не е на ваша страна. Много пъти съм ставал свидетел на ситуации когато шараните са видимо върху хранителното петно, но са необходими часове или дни за да получим кълване или не, и трябва да събираме багажа за да се завърнем след няколко дни с чуството, че на шарана му се е разминало този път.
Една от причините да не кълве може да е тази, че шарана не се е хранил достатъчно дълго за да достигне до вашата стръв и да не е по вина на риболовеца.

Ползването на ярка, алтернативна стръв върху легло от захранка може да е решение на този проблем. Както споменах шарана е изключително любопитен и естествено ще бъде привлечен към всяка промяна на цвета върху петното със захранка. Ние не сме много по-различни ако се замислим – ярките неща привличат по силно вниманието ни докато се разхождаме, помислете колко често рекламите разчитат на това. Привличането на вниманието на шарана върху стръвта автоматично я отличава от останалите 99% от захранката която е презентирана.


От тук нататък нещата могат да се развият в две посоки – или шарана ще бъде любопитен от петното с различен цвят и миризма и ще го засмуче да го изследва, като в този случай вашата стръв ще е една от първите засмукани от хранителното петно, без значение колко обилно е то, или другия вариант да я избегне.

Шараните, като всички същества се учат чрез асоциации и преценят ситуациите на фона на предишни преживявания. Ако е не е бил хващан преди или е бил хващан само няколко пъти, то тогава не би трябвало да се притеснява от различния цвят и миризма на стръвта и много по вероятно да я засмуче и бинго – получавате веднага кълване върху легло от захранка.
Разбира се, инстинкта е нещо с което трябва да се съобразяваме, шарана може по природа да е по предпазлив спрямо ярките цветове, въпреки, че никога преди това не е бил хващан на такива протеинови топчета. Според мен това е малко вероятно. Много голяма част от предпазливостта на шарана по време на хранене е предизвикана от предишни убождания, а не от естествените инстинкти.
Мисля, че като съм наблюдавал шарани които никога не са били хващани на хранително петно, същите не проявяват предпазливост спрямо ярките цветове, дори са привлечени от тях.

efekt-2.com

Така или иначе риболова е игра на експерименти, необходимо е сами да определим на кой язовир кои цветове ще имат резултат, на всеки язовир ще е различно съобразно с тенденциите за риболов на същия. Винаги имайте предвид каква стръв ползват другите рибари. Интензивното ползване на определен цвят може да предизвика предпазливост в шараните. Ако е така, опитайте нещо което другите шаранджии не са ползвали преди на този водоем и към което шараните на са привикнали.
Любимите ми цветове са жълто, оранжево и бяло на язовири в които те не са били ползвани. На язовири където са ползвани ярки цветове преминавам на пурпурно и зелено или слагам на върха на естествената стръв изкуствена такава, към която е малко вероятно шараните да са подозрителни.

Също така имайте предвид с какъв размер на протеиновите топчета ловят останалите рибари. Ако ползват 16-18мм топчета, сложете 12мм или дъмбели, вероятността шарана да е по–малко предпазлив спрямо тях е голяма. Наистина има резултат да експериментираш, да не следваш тълпата е особено важно в експериментирането.
Друг вариант да предизвикате бързо кълване е да намалите количеството захранка което поднасяте, по този начин на шарана ще му е нужно по-малко време да намери стръвта на куката ви. В определени условия това е най смисления начин да се лови риба.
Въпреки това понякога е най–ефективно да се лови риба на големи хранителни петна. Много са факторите които обуславят това. Например при големи площи с дънери е необходимо да захранвате по често за да задържите рибата на определено място.
На силно пресирани водоеми забелязах следния феномен – колкото са по–пресирани, толкова по- добре шараните преценят риска.

Следих от близо улова на няколко определени големи риби и резултатите са поразителни. Една точно определена риба през последните няколко години винаги е хващана на обилно захранено хранително петно, без изключения. Не всеки риболовец прави обилна захранка, какъв е случая тогава?
Може би този шаран просто си е прасе и обича да яде много! Но по тази логика той ще бъде хващан и при други ситуации и много по-често от останалите риби. Според мен нещата са малко по–сложни, рибата преценява риска да бъде хваната и поема такъв само при обилна храна, при оскъдна храна преценява че риска да бъде хваната не си заслужава.
Също така предпочита да се храни заедно с други риби, където риска да бъде хванат е разпределен между всички. Наблюдавал съм такова поведение от близо и е невероятно да се гледа. Захраних обилно петно в дълбоката част на един водоем и група от особено големи риби бяха в зоната.

 

През деня наблюдавах как рибите взимат по едно топчета от захранката и се оттеглят. След няколко минути се връщаха за по още една хапка. Постепенно те се увличаха и правиха по 2-3 хапки наведнъж, но бяха особено предпазливи. Някои от рибите след 3-4 хапки не се върнаха въобще, все едно че захранката е намаляла до такова ниво, че да не си заслужава риска да се върнат.

От всичко това си направих извод, че за да хвана големи риби е необходимо обилно захранено петно, но тогава се връщаме на въпроса дали рибите ще достигнат до стръвта преди захранката да се е изчерпала, това е идеална ситуация да ловим с ярка, лесно забележима стръв, за да се подсигурим, че стръвта ще е една от първите погълната от хранителното ни петно и ще намалим времето до първото кълване.
Като модифицирах начина си на ловене в преследване на тази определен риба, успях да я хвана 3 пъти в последните 18 месеца.

Може би най–значимо бе второто улавяне на рибата. Бях захранил с около 5 килограма захранка сутринта и рибата клъвна след не повече от два часа, без да има каквито и да е индикации че на петното са се събрали шарани. Очевидно моята стръв на върха на която бях поставил ярка изкуствена стръв бе една от първите налапани от петното.

Дънкан Маклийн

Източник: carpbg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук