Как можем да спасим изчезващите видове риби+ ВИДЕО

Как можем да спасим изчезващите видове риби+ ВИДЕО

Как можем да спасим изчезващите видове риби?
За първи път учени връщат към живот замразен ембрион на риба
За първи път специалисти от университета в Минесота са успели да реанимират замразен ембрион на риба зебра – Danio rerio. Учените съобщават, че методът е надежден и може да се използва за запазване на ембриони и от други гръбначни видове, които са застрашени от изчезване.

Специалистите са замразили 223 ембриона. Преди това са вкарали в тях малки златни наночастици, които са покрити с антифриз, заменящи водните молекули в клетките.

При размразяването на ембрионите, учените са насочили лазер, който е нагрял златните частици и е затоплил ембрионите отвътре. За една хилядна от секундата температурата на ембриона е нараснала от – 196 градуса до 20 градуса по целзий.

Специалистите отбелязват, че повечето ембриони (2/3) са починали близо час след замразяването. 90% от останалите са били мъртви до следващия ден. Въпреки голямата загуба обаче, специалистите смятат, че това е голям успех в подобряването на методите на криогенно замразяване, защото при предишни проучвания всички ембриони са били загинали веднага след замразяване.

Пред учените стои задачата за подобрение на метода. Замразяването може да помогне да се запази голяма част от морското биоразнообразие. Отделно могат да се запазят генетично модифицираните риби, използвани за изучаване на човешки заболявания. За целта обаче трябва да се подобри метода и да се гарантира, че ембрионите ще оцелеят на 100%.

efekt-2.com

Проучването е публикувано в American Chemical Society: Nano.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Tumblr

Източник: Framar.bg


Как можем да спасим изчезващите видове риби

Тази новина не е нова, но дава надежда за спасяване на изчезващите видове риби. Ето и видео, в което се показва как се опложда хайвер. Всички ние трябва да полагаме грижа за опазването на природата. Ето и една полезна статия за това!
Всички ние трябва да полагаме грижа за опазването на природата ето и една полезна статия за това ВИЖ ТУК .

5см. повече Его

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук