Риболов на сом

Риболов на сом


Тънкости за риболов на сом.

Сомът е най-голямата сладководна риба. Дължината му достига до 5 метра, а теглото му до 300 кг. Има легенди за сомове над тези размери. Главата му е вертикално сплескана и огромна, преминава в цилиндричното меко тяло без люспи. Цветът е според местообитанието. Най-често гърбът е сиво черен, сиво зеленикав или тъмен. Коремът е светъл. Няма добро зрение, но има отлични слух, обоняние и осезание за което спомагат огромните му мустаци.

Зъбите са ситни и разположени по цялата челюст. Топлолюбива риба, която е активна в топлите месеци и прекарваща зимата в дрямка. Има огромен апетит и се храни с риби, жаби, птици, миди, раци, насекоми, червеи, пиявици и др. У нас се срещат европейски и американски канален сом, който се отличава с мастна перка между гръбния и опашния плавник и рядко надхвърля 2 кг. Независимо, че се храни предимно през нощта, добре се лови сутрин и вечер. Може да се хване и през деня, но това е по-рядко.

Предимно се лови на кльонк или тролинг. Има и други начини на риболов на сом като на дъно, на голяма плувка /тапа/, блесни, воблери, силиконови примамки…Риболова не е успешен при рязка смяна на температурата или нивото на водата, също така и рязка смяна на налягането. За да имате добър резултат трябва водата да е топла и времето стабилно. Предимно се ловят малки сомчета. Сом над 10 кг е вече по-рядък улов и голям късмет. Най-добре се лови от ранна сутрин до обяд и след 17-18ч. до късна вечер. През нощта риболова е забранен, не забравяйте това.

Леговищата на сома са дънни ями или подмоли. Също така се крие зад паднали дървета, големи камъни….. Минимално допустимите размери за улов на сом са: европейски сом – Silurus glanis – 65 см и американски – Ictaluridae, американски канален – Ictalurus punctatus – 25 см.

efekt-2.com

Изкуството на риболов на сом си граничи с наука, която комбинира в себе си много тънкости. Сомът е мързелива риба, а да накараш мързеливата риба да извърши някаква дейност си е цяло чудо. Риболовът на кльонк дава най-добри резултати за ловенето на сом. Когато е с лодка и сонар, но трябва да се познават и параметрите на водоема, трябва да се знаят и леговищата на рибата, трябва да се познават видовете стръв специфични за самият водоем или река. Има различни техники и прийоми, които се използват, но най-добрата си остава тази на кльонк и всеки рибар ще ви го каже. Големи куки, здрави влакна, корава въдица и много усет, който се развива с всеки неуспех. Провалите карат хората да мислят „къде сбъркахме“ и там се ражда професионализма под формата на идея след идея, под формата на експериментът идва и успехът.

Не бива обаче да се подценява и късметът. Но са нужни много фактори да съвпаднат за да се улови голямата риба. Времето, стръвта, течението на реката или водоема, вятърът дори движението на лодката, всичко е от значене, но когато всички компоненти съвпаднат идва и умението и борбата с голямата риба, че не всеки може да я извади и не са един или два случаите когато сомът разкарва рибарската лодка из целият водоем като не са един или два случаите, в които стават и произшествия, но си струва да уловиш голямата риба!

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук