Мухарски риболов – речен кефал на муха

Мухарски риболов - речен кефал на муха

По нашите реки има достатъчно едър кефал. Той е интересен за риболов не само през пролетта и лятото, но и през есента. Дребният кефал се среща навсякъде и обикновено се лови заедно с уклея. В първите дни на есента може успешно да се лови на мухи.

Кефалът обича сухи и мокри мухи, които имитират едри гъсеници и бръмбари. Най-добрите цветове за лов на кефал са черен и кафяв, хубави са и класическите варианти мухи Red Tag и Black Zulu, в които черният цвят се съчетава с червен. Размерът на мухите може да бъде различен, куките № 6-8, или по-дребните 12-14. На нимфа кефалът се лови рядко, но може да се хване на стример или да се изпробват други мухи.

Ако сте решили да ловите на мокра муха, я водете на повърхността на водата. В мътна вода диаметърът на влакното няма значение. Когато влезете във водата, спазвайте разумна дистанция. Първо обловете участъците около себе си, не бързайте да размотавате целия шнур. Кефалът е много внимателен и ще престане да кълве, ако над главата му насам натам се движи шнурът. Заметнете мухата на 15-20 метра напречно и надолу по течението. Следете движението на върха на пръта, шнурът трябва да бъде изправен, но не и обтегнат. Можете да оживите движението на мухата, като придържате шнура или го подръпвате.

Кълването се усеща различно: като удар, като задръжка на шнура, като чукане, често нищо не се усеща, всички зависи от посоката на атаката на рибата. Ако сте забелязали бурунка или друг признак на рибата в зоната на вашата муха, ведната засечете. Отчетете факта, че наоколо може да има и друга хубава риба и засечете с дърпане на шнура с лявата ръка, без да вдигате пръта нагоре с целия шнур. Постарайте се да придвижите рибата от перспективното място встрани, иначе ще се наложи дълго да чакате, докато се върнат на мястото си изплашените съседи.

efekt-2.com

В много наши реки е интересен ловът на едър кефал, особено в малките чисти реки. Едрите стада кефал стоят на бавно течение или в ямите, близо до бистри каменисти участъци. Често кефалът остава в студената чиста вода през цялото лято и в началото на есента, като през деня се крие в крайбрежните храсти. Важното условие е да приближите незабелязано и много акуратно да подадете мухата. Спрете на такова разстояние, че леко да виждате рибата, тогава тя няма да реагира. Поставете повод по-тънък от 0,14 или 0,17 в зависимост от размера на откритите риби. Дайте възможност на мухата свободно на проплува над рибата. Старайте се мухата естествено да се спуска по течението. В стадото обикновено има кефали с различни размери и темперамент, някои от тях ще се заинтересуват от мухата. Само запазвайте спокойствие. Когато рибата приближава или се отдалечава, се отделя толкова адреналин в кръвта, че често риболовецът засича нервно и неуспехът е гарантиран. Почакайте секунда, засечете. Ако рибата не обръща никакво внимание на плуващата муха, а това става често, особено в горещи дни, се опитайте да разнообразите движението – имитирайте движение на насекомо, пробвайте удар с мухата над главата на рибата. Можете да смените мухата, като използвате друг размер и цвят. Външно вялата риба може да захапе вашата примамка.

Когато времето е слънчево, кефалът живо се интересува от онова, което става на повърхността, но в мрачни дни рядко се издига нагоре. Тогава ловете на мокра муха в слоя вода. Кълването в спокойна вода често е незабележимо, кефалът взема мухата много деликатно, по шнура не се усеща, затова следете внимателно. Ако забележите вълна, подозрително движение или рибата спре до мухата, веднага засечете. Но всичко трябва да се прави нежно, празното засичане плаши рибата и трябва време, за да я заинтересувате отново.

Ловът на кефал е много спортен и емоционален, тази риба е достоен противник. Краят на един такъв двубой е да се пусне рибата обратно във водата.

Филип ИЛИЕВ

Източник: riboco.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук